Hoewel paella een bekend Spaans streekgerecht is, zijn er niet veel mensen bekend met de geschiedenis van dit gerecht. Dat is jammer. Wanneer je meer weet over de historie, begrijp je ook beter de rol van de ingrediënten. Weet je bijvoorbeeld dat het oorspronkelijk werd gemaakt zonder zeevruchten? De eerste recepten ontstonden namelijk in Valencia, ver van de kust, waardoor zeevruchten niet beschikbaar waren. In een Valenciaans recept vind je daardoor nog steeds alleen maar kip of konijn, soms gecombineerd met slakken.

De paella uit Valencia wordt al sinds de achtste eeuw na Christus gemaakt! In later eeuwen ging men ook in de kuststreken van Spanje paella maken. In recepten uit die regio spelen zeevruchten, zoals mosselen, dus wel een belangrijke rol. Daarnaast is natuurlijk een belangrijke rol weggelegd voor de rijst. Om het goed te kunnen maken is het gebruik van de juiste rijst essentieel. De eerste rijst komt net als het gerecht zelf uit Valencia. De rijst is te herkennen aan een licht stevige ‘bite’.
De juiste rijst en vlees of vis zijn niet de enige belangrijke onderdelen. Om goede paella te maken zijn er nog twee essentiële ingrediënten. Het eerste daarvan is bouillon. Deze bouillon is belangrijk voor het toevoegen van smaak. Vaak worden verschillende bouillons gemixt. Een typisch paella recept uit Valencia bevat bijvoorbeeld een mix van rundvlees- en kippenbouillon, terwijl die aan de kust ook visbouillon bevat. Daarnaast is ook de kruiding die wordt gebruikt een belangrijke smaakmaker. Al deze geuren en smaken dragen bij aan het feestelijke karakter van paella!

Vanaf 2 personen kan u bij ons van de heerlijke paella genieten, authentiek zoals het hoort op de paellapan. Regelmatig organiseren we ook paella-avonden met live muziek. En voor wie liever thuis van dit gerecht geniet, u kan de paella ook afhalen! Of wat dacht u van een feestje met grote paella-pan? Aarzel niet om ons ernaar te vragen of bekijk hier op de website onze afhaalmogelijkheden.