Op onze kaart kan u bij de traditionele tapas Galicische octopus terugvinden. Het is een delicatesse voor fijnproevers. Het lijkt een simpel gerecht, maar in werkelijkheid is het een hele kunst om de inktvis precies zacht genoeg te serveren. De naam verwijst naar de manier waarop deze bereid wordt in de westelijke Spaanse deelstaat.
Volgens de oude Grieken prikkelde octopus de mannelijke geslachtsdrift en misschien dat pulpo door de eeuwen heen daarom zo wordt gewaardeerd. Want eigenlijk raakte de vis vooral in trek omdat deze een goedkope lekkernij bleek en makkelijk te bereiden was, maar de al dan niet seksuele bijwerkingen maakten pulpo natuurlijk wel heel interessant.
Pulpo a la Gallega wordt traditioneel vooral op feesten gegeten en heet daarom ook wel Pulpo a Feira (feira is Galicisch voor feest). Het feestgerecht wordt opgediend met aardappelen. Koks gebruiken het liefst octopus uit Galicische wateren, want die zou het zachtste vlees opleveren. De tentakels worden zacht geklopt, al worden de octopussen tegenwoordig ook wel in het vriesvak gelegd om dat te bereiken. Vervolgens moeten de tentakels enkele malen in kokend water worden ondergedompeld en daarna volgt twee uur badderen in bijna kokend water. Hieraan wordt ui en laurierblad toegevoegd. Na die tijd wordt de octopus geknipt en geserveerd met zeezout, paprikapoeder, olijfolie en eventueel knoflook.
Pulpo a la Gallega is overal in Spanje te krijgen, maar smaakt natuurlijk het authentiekst in Galiciƫ zelf, als het even kan in een pittoresk vissersdorpje. Niet meteen een vakantie naar Spanje in het vooruitzicht? Of gewoon heel erg veel zin gekregen in deze specialiteit? Kom dan zeker eens proeven bij La Tapa Canaria!