Crema catalana betekent “Catalaanse room” en wordt ook wel “Crema de Sant Josep” genoemd. Op 19 maart is het de dag van Sint Josep en traditioneel wordt het roomtoetje dan gegeten.
De precieze oorsprong is onbekend. Crema catalana wordt in Catalonië door velen gezien als de voorloper van de Franse crème brûlée, alhoewel ook de Fransen en de Engelsen aanspraak maken op de uitvinding van dit nagerecht. De bereiding en ingrediënten verschillen: crema catalana wordt in een pan op het vuur bereid en niet au bain-marie zoals de crème brûlée. In crema catalana wordt vooral melk gebruikt en in crème brûlée vooral room. Bij een crème brûlée is een smaakmaker vanille, terwijl crema catalana op smaak wordt gebracht met een kaneelstokje en de schil van een citroen.
Het nagerecht wordt in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor het opdienen wordt een laagje suiker over de crème verdeeld. De suiker wordt dan gekarameliseerd en vormt een hard, flinterdun laagje op de room. Voor het karameliseren van de suiker zijn verschillende apparaten beschikbaar. De originele brander moet eerst in het vuur gehouden worden tot hij gloeiend heet is voordat hij op de crema catalana wordt gedrukt. Tegenwoordig worden er vooral elektrische ijzers gebruikt of een gasbrander.
Bij La Tapa Canaria kan je de crema Catalana op verschillende manieren ontdekken: het klassieke dessert, het ijsdessert en als likeur.
Buen provecho!